Dr.sc. Neven Duić
Moderator projekta
FSB Online
Član Povjerenstva za informatizaciju
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb, 20. ožujka 2001.

FSB Online

Poštovani,

Prije dva mjeseca dana počeo je osmišljavanje FSB Online strategije. Nakon anketiranja nastavnika i studenata napravljen je popis potrebnih sadržaja, te je napravljena optimizacija strukture tih sadržaja. Osim toga ova okružnica govori o:

 

Privremeni Web

U međuvremenu pokazalo se neophodnim napraviti neke neophodne i hitne promjene na web stranicama Fakulteta, a kako se struktura stranica koje su posljednjih godinu dana bile defaultne nije mogla mijenjati na jednostavan način, napravljena je jednostavna i privremena verzija stranica, dok je prethodna još uvijek dostupna na http://www.fsb.hr/indexo.html. Te privremene stranice održavat će student, Boris Adum prema sljedećoj proceduri izmjena: neophodne i hitne zahtjeve za izmjenama pošaljite na wwwadmin@fsb.hr, te će se one izmjene koje su stvarno neophodne i hitne napraviti jednom tjedno. Molim Vas da ne očekujete previše, ovo je samo vatrogasna akcija.

Molio bih one koji imaju nove ili popravljene sadržaje da probaju sami postati svoj materijal na server, ili da šalju materijale pripremljene za objavljivanje, dakle napravljene u html formatu, recimo s FrontPageExpress-om, koji je besplatan dio Internet Explorer-a ( http://hlapic.srce.hr/tucows ). MS Word na žalost ne daje dobre rezultate pri izradi web stranica, tako da ga treba koristiti samo kao filter za prebacivanje, a daljnje uređivanje raditi u FrontPage-u. Ako ipak mislite da je to preteško, a imate zahtjeve koji su i neophodni i hitni za Fakultet, onda možete poslati stranice u Word formatu, pa će ih wwwadmin preformatirati. Problem s takvim stranicama da je njihova izmjena teška, jer svako prebacivanje iz .doc u html format predstavlja formatiranje ab ovo.

Oglasna ploča

Na Fakultetu već postoji rješenje za Oglasnu ploču. To bi se rješenje eventualno moglo iskoristiti za News Board FSB-a. Osim toga, svaka Katedra ili Zavod mogla bi zamijeniti svoju papirnatu oglasnu ploču digitalnom, što bi uštedjelo nastavnicima put do oglasnih ploča, a studentima nepotreban put do Fakulteta. Student Davor Čengija spreman je instalirati svakome tko treba takvu Oglasnu ploču, uz naplatu, s obzirom da se radi o određenom programerskom poslu prilikom svake instalacije. Pogledajte kako to izgleda na: http://zrno.fsb.hr/.

Raspored

Pojavio se rudimentarni raspored u izvedbi dvojice studenata: Luke Pribanića & Hrvoje Javora (uz asistenciju Zlatka Brkića), za sada samo po studentskim grupama. Velike pohvale za humor. Ako Vam koristi i sviđa Vam se, pohvalite nas na fsbonline@fsb.hr. Tako ćemo znati da smo na pravom putu.

Konfliktna pitanja

Pojavio se jedan broj situacija oko kojih je bilo dosta različitih komentara (ako biste željeli komentirati, molim Vas da pošaljete na fsbonline@fsb.hr ):

  1. Pitanje portalske-neportalske organizacije. Ja sam svakako za portalski pristup, jer je taj sada moderan, te je funkcionala, tj. na defaultnoj stranici nalaze se linkovi koji direktno vode na koristan sadržaj. Konkretno, vodio sam se uglavnom strukturnom organizacijom na Economist.com, ali većina dobrih akademskih siteova koristi portalski pristup, među ostalim i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
  2. Pitanje da li stavljati Novosti (News Board) na defaultnu stranicu i staviti statičke informacije o Fakultetu, dakle homepage. Kako će većina korisnika biti nastavnici i studenti, njima se trebaju svaki dan otvarati fakultetske novosti, a ne nešto što svi znaju, kao što je kako doći do Fakulteta. Da je to dobar pristup može opet potvrditi jedan broj dobrih akademskih siteova, a naročito Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
  3. Pitanje bilingualnosti. FSB nema financijskih sredstava da prevodi sve stranice na engleski jezik. Dakle, sadržaji će uglavnom biti jednojezični, prema tome kojem su tržištu namijenjeni. Međutim, ako bismo se držali toga da strukturno stablo bude strogo odvojeno po jezicima, tada bi ta stabla bila poluprazna. Prijedlog je dakle da struktura stable bude bilingualna, a da sami pojedini sadržaji mogu biti monolingualno hrvatski, monolingualno engleski, bilingualni hrvatsko/engleski na jednoj strani, te bilingualni hrvatsko/engleski na dvije strane, već prema procjeni autora pojedinih sadržaja. Recimo, nema potrebe da se informacije o međunarodnim konferencijama objavljuju na hrvatskom, jer tko ne razumije engleski niti ne može ići na takve konferencije. Također, većina (osim promotivnih) studentskih sadržaja može biti samo na hrvatskom, jer je studij za sada monoligualan.

Što je promijenjeno u strukturi u odnosu na prethodnu verziju?

  1. Grupa sadržaja "Zašto studirati na FSB-u" preformatirana je u grupu "Upisi" prema modelu kakav je najčešći u svijetu (Admissions)
  2. Suradnja s privredom je dodana proširenoj kategoriji "Znanost i tehnologija" jer se u svijetu gubi gruba razlika između znanosti i suradnje
  3. Tečajevi su priključeni kategoriji Nastava, jer iako nisu dio glavne djelatnosti Fakulteta, dakle formalne visokoškolske nastave, tečajevi su također dio šireg obrazovnog procesa
  4. Kategorija "Odnosi s javnošću" uklopljena je u promotivne sadržaje koji se već mogu naći pod kategorijom "O nama", te "Upisi".

Što je pred nama?

Ako mislite da biste se htjeli uključiti u održavanje nekih od sadržaja, javite se na fsbonline@fsb.hr. Neki od poslova će biti i plaćeni, naročito bilo kakav dinamički sadržaj.

Sada predstoji da se sadržaji podijele u osnovne jedinice, koje će se onda razdijeliti u faze:

faza opis sadržaja tip sadržaja investicija tko do kada
I struktura portala + informativni sadržaji bez potrebe za dodatnim investicijama statički   tender 31.10.2001
II ostali informativni sadržaji statički + dinamički promo materijal, baze koje ne ovise o poslovanju FSB-a, eventualno server ? 31.03.2002
III prva faza interaktivnih sadržaja vezana na promjene u poslovanju dinamički investicije izvan FSB Online projekta ? 31.12.2002
IV druga faza interaktivnih sadržaja vezana na promjene u poslovanju dinamički investicije izvan FSB Online projekta ? kasnije

V

održavanje     ? od 1.11.2001

Molim Vas da pogledate napravljeni izvještaj o idejama, koji je koncipiran u obliku web site-a, ali koji uključuje samo prijedlog strukture sadržaja, a ne još prijedlog grafičkog izgleda, niti dinamiku postavljanja:

FSB Online

Molim Vas da nakon toga pošaljete svoje komentare na mailing listu: FSBOnline@fsb.hr.

S poštovanjem

Neven Duić 

 

 


Pregled linkova:

Draft verzija 0.2 prijedloga sadržaja FSB Online: http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline/FSBOnlineNews.html

Prva okružnica (objava ankete): http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline/FSBOnline.html
Druga okružnica (izvještaj o anketi): http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline/FSBOnline2.html
Ova okružnica (optimizacija strukture sadržaja): http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline/FSBOnline3.html

Osnovna struktura projekta FSB Online:
WP1. Anketa o online strategiji FSB-a - zaključeno - izvještaj
WP2. Online strategija FSB-a - u tijeku - sljedeća stepenica:

T1. Definiranje sadržaja koji će se ponuditi online, i to prema fazama (V faza), za sljedećih 2 godine.
T2. Definiranje content providera, dakle tko će za što biti odgovoran
T3. Definiranje strukture FSB online - što će biti na centralnom serveru, a što na decentraliziranim serverima
T4. Definiranje providera dizajna i održavanja za svaki pojedini sadržaj. Definiranje načina odabira providera, bilo natjecajem ili odabirom.

WP3. Dizajniranje, programiranje i postavljanje web sitea
WP4. Trajno održavanje i dograđivanje web sitea prema strukturi definiranoj u WP3

Detaljni prijedlog projekta FSB online dostupan je u pdf (http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline/FSBOnline.pdf ) ili Word (http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline/FSBOnline.doc) formatu.

Homepage projekta nalazi se na: http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline, na kojoj će konstatno biti dostupni sve informacije.

Manje tehnički prikaz ideje FSB Online strategije možete naći iz studentskog pera (Srđan Kovačević) na: http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline/FSBOL.doc.

Želite li vidjeti kako izgledaju online strategije drugih Sveučilišta i Fakulteta, Nebojša Gavrilov je sakupio za vas iskustva iz svih djelova svijeta.

Izvještaj o anketi provedenoj među nastavnicima i studentima, o sadržajima FSB Online kompiliran od Nebojše Gavrilova na: http://powerlab.fsb.hr/FSBOnline/prijedlozi.htm

Prijedlog News Boarda (oglasne ploče): http://zrno.fsb.hr

I na kraju molim Vas da svoj cijenjeni odgovor ne šaljete na listu svima@fsb.hr, nego samo na fsbonline@fsb.hr. Svi koji su zainteresirani za cjelokupnu komunikaciju mogu se predbilježiti na mailing listu slanjem emaila na fsbonlinemaster@fsb.hr.


___________________________________________________________________
Dr.sc. Neven Duic
Power Engineering Department
Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture
University of Zagreb
Ivana Lucica 5, HR-10000 Zagreb
tel:   +385 1 6168494               fax: +385 1 6156940
email: Neven.Duic@fsb.hr         http://PowerLab.fsb.hr/neven/
___________________________________________________________________